Foto: Thomas Wal
Den har misshandlats och behandlats styvmoderligt till och med av de som älskar den. Trots detta har hamburgaren aldrig tappat mark, aldrig ens varit nere för räkning. Att den skulle vara ”inne”, eller ”på tapeten” är humbug. Den har aldrig varit ute. Fråga vilket barn som helst i åldrarna 4 till 60.
När ryktena spreds om att Göteborg skulle få sin första riktiga hamburgerbar briserade hypen. Utrustade med 350 högskolepoäng i hamburgare ploppade de upp ur marken – matälskarmännen. De kliade sina nyodlade skägg, rynkade sina kalnande hjässor under de röda sotarmössorna och diskuterade bulle, kött och verktyg.
Det vore därför lätt att vifta bort stället som en ny hipstersylta, men det vore dumt. Man ska inte ringakta det jobb Burgersson gjort för hamburgaren i Göteborg. Ägarna, Björn och Johan, tar sitt värv på allvar och vågar vara pretentiösa. Det är tydligt att varje burgare på menyn är framtagen med lika delar eftertanke och kärlek.
Färsen är blandad till perfektion, brödbullen en saftigt fluffig uppenbarelse. Att burgaren dessutom steks medium om inget annat uppges är något vi jublar och slår små saltomortaler åt. Äntligen någon som tar det i burgarsammanhang länge misshandlade köttproteinet på allvar.
Något vi saknar är tillbehören. Eller snarare fler. Lökringar, chilicheese, fler picklade grönsaker (alltså inte bara det som redan finns på burgarna). Vi ska inte tala om för Björn och Johan hur de ska sköta sina affärer, men vi hade gärna haft något mer att plocka med eftersom väntan på maten när vi var där tangerade en timme.
Burgersson är sammantaget ett härligt tillskott i stadens gatumatsflora. Utan att göra avkall på kvalitet har man lyckats ta fram en billig burgare som slår huvudstadens pretentiösa ansatser med hästlängder. En fantastisk liten matupplevelse i all sin enkelhet. Vi hoppas att fler vågar gå i deras fotspår.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2013.