Stockholms närmaste skärgårdskrog är epitetet med vilket Bockholmens Hav & Restaurang marknadsför sig själva. Och då restaurangen ligger på hjälpligt gångavstånd från Bergshamras tunnelbanestation får man väl hålla med om detta. Läget är svårslaget med en effektfull utsikt över vatten och natur.
Menyn är desto mer sparsmakad och vi tar oss utan större problem eller överraskningar igenom samtliga varmrätter. Gödkalvsentrecôten är grillad i ett stycke och serveras tillsammans med grönsparris, rökt tomat, tryffelsmör och pommes. Den smakar bra och är förvånansvärt saftig med tanke på stekgrad. Även den kotlett-, buk- och läggvariation på gårdsgris vi får in gör jobbet i gott sällskap med spetskål och syrad morot. Inga överraskningar som sagt, men stabilt och pålitligt, om än på gränsen till förutsägbart. Också rödingfilén med sikrom och musselsås följer samma mönster. Det här har köket gjort förut.
På dryckesfronten visar sig den ”röda karaffen” vi vågar oss på inte alls vara en häxblandning som sommelieren hällt ihop av husets slattar, utan en helt vanlig flaska rött kvalitetsvin som serveras ur en lika vanlig flaska. Dock till ett fördelaktigt pris á 390 kronor. När servitrisen ser våra besvikna miner hämtar hon emellertid en karaff och dekanterar vänligt nog vinet i densamma. Servicen är överlag riktigt bra även om det blir lite virrigt när vi får prata med tre-fyra olika personer under kvällens gång. En prosopagnostiker skulle få utslag för mindre. Bockholmen har öppet som vanligt året om men de utökade öppettiderna gäller endast september ut. Desto större anledning då att besöka restaurangen så snart som möjligt. Risken att bli missnöjd är minimal.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.