Kaserntorget är något av en bortglömd plats, åtminstone för de som inte älskar Sticky Fingers eller gillar att handla gitarrer av en skojfrisk engelsman.
Sen Bocado öppnade har också den kategori människor som älskar spansk mat haft anledning att traska hit. I det gamla televerket serveras sedan augusti 2015 pintxos och tapas till sisådär trettio personer i taget.
På Bocado har du två val – du kan antingen plocka pintxos från bardisken eller välja tapas från menyn. Vi drabbas av svår fomo och går för båda två. Brödbitarna – vi väljer en toppad med bläckfisk och en med zucchini och tomat – kostar 35 kronor styck och blir, tillsammans med inledningscava, en perfekt förrätt. Vill du ha en måltid av bara pintxos? Välj fem-sex stycken per person.
Vi går över till de tjugo-ish tapas som finns på menyn och väljer ännu mer bläckfisk (den här gången med potatis), sardeller och ansjovis, umamifesten padrones, svamp med manchego, benmärg med chorizo och så pan con tomate. Vi passar på att byta till rödvin från Rioja, som en avslappnad och trevlig servitör rekommenderar, och lagom snabbt dyker maträtterna upp en efter en.
Varenda rätt är en fantastisk upplevelse – allra bäst är kanske benmärgen och bläckfisken. Samtliga rätter är otroligt enkla, råvarorna får stå på egna ben och klarar det alldeles utmärkt. Det enda som är ett steg ned på smaktrappan är svampen, som inte sticker ut i startfältet. Men det här är en riktigt bra middag – en av de bästa vi ätit i Göteborg på länge.
Bocado är precis så bra som vi hade hoppats, och en av få representanter för det spanska köket i stan som faktiskt håller måttet och mer därtill. Servicen är – förlåt för superklyschan – hjärtlig och okomplicerad. Detsamma gäller maten, som är rustik in all the right places och dessutom prisvärd. Vi längtar redan tillbaka.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2016.