Vi har länge undrat när någon ska göra slag i saken och göra något riktigt bra av Strykjärnshuset på Katarina Bangata. Det var därför en glädjande upptäckt när det kom till vår kännedom att gänget bakom Indigo och Babylon tagit över lokalen.
Bistro Bananas är, precis som namnet antyder, en bistro med ett välbalanserat utbud av rätter på menyn med en egen rubrik för vegetariska varmrättsalternativ. Krogen sällar sig också till den rad av samtida restauranger som satsar på lyxpizza ur stenugn. Alltså långt ifrån den svettiga variant med pålägg i stil med "oxfilé och bea" som vi hittar på mindre nogräknade ställen.
Vi oss ger emellertid först i kast med en tartar på salmalax (177 kr) med chili, vårlök och sesam. Den lämnar ingen besviken då smakerna sitter där som en smäck. Även den citronstekta majskycklingen (217 kr) med jordärtskocka och shitake går helt i linje med våra förväntningar, och serveras dessutom på ett förnämligt sätt i en misodoftande buljong. Till detta dricker vi ett välsmakande öl från trakten samt vin, som inte kommer från trakten men också smakar bra. Även på dryckessidan är Bistro Bananas mer utvalt än brett, vilket vi ser som positivt så länge detta är väl avvägt. Det är det.
Naturligtvis har vi heller inte större självbehärskning än att unna oss en stenugnsbakad pizza till efterrätt. Valet faller på Prosciutto de Parma (167 kr) med buffelmozzarella och machésallad. Den är habil som pizza och placerar sig gastronomisk på samma nivå som samtida konkurrenter som Omnipollos Hatt och Babette.
Det är emellertid snarare för resterande á la carte och totalupplevelsen vi återvänder till Bistro Bananas, med utsikter för ett blivande stammishak.