Foto: Christian Andersson
Det räcker med ett andetag i restaurangen för att förstå att de här ger de långt mer än de måste. Kunskap, entusiasm, driv. Det ligger tungt i luften.
Bastard gjorde succé inomhus med öppet kök, fransk takhöjd och robusta rätter och serverade gärna delar av djur som grisfötter och torskhuvuden. Sedan dess har de bara blivit bättre. De har tagit itu med barnsjukdomar såsom att ofta ha slut på rätter, och öppnat stadens mysigaste innergård med lummig grönska, lång bar och äkta vedugn. Bastard är inte en hype, restaurangen är värd varje gäst. Alla verkar trivas i den personliga atmosfär som har skapats här, vilket ger en härlig blandning av gäster.
Killarna som serverar, för det verkar bara vara killar, har synts på flera andra restauranger tidigare och kan sin sak. Kanske slår de sig ner vid ditt bord och går igenom menyn som ändras från dag till dag och blandar svenska termer med ord från spanskan, italienskan och franskan. Vi faller pladask för pimientos som ligger gröna, skrynkliga och sotiga i en panna, makalöst god burrata med krämig bottarga, tomatsåsen på pizzan som slår mången bagare på fingrarna och Bastardplankan med kallskuret där ankriletten regerar. Kockarna visar sig vara lika suveräna på att tillaga fisk som kött. Abborren har fått en tydlig smak av vedugnen och serveras med ljumma grönsaker som leker med ögat lika mycket som med tungan. Det enda man blir förbannad över är att utrymmet i magen är för litet för allt på menyn.
Det gläder oss att Bastard går hela vägen och även ägnar desserterna omtanke. Någon i köket älskar att skapa sötsaker och vi blir lyckliga av de varma krusbären, rabarbern och de där kaksmulorna som snart personifierar Bastards efterrätter. Till och med kaffet ger oss ett nöjt leende. Vi älskar de enkla och tvärtydliga smaker som Bastard visar upp, en inspirerande vinlista, att de fortsätter att utvecklas med årstiderna, gästerna och sin egen kreativitet utan att tumma på sin profil. Boka bord!