Det spanska köket är i Sverige kanske något orättvist hårt förknippat med paella, tortillas och tapas. Av den senare gärna den flottigare varianten som gör dig hungrig på nytt i samma ögonblick som du lämnar restaurangen.
Men det finns givetvis flera sidor av detta mynt och på senare tid har det dykt upp ett flertal spanskinfluerade krogar av den grövre kalibern. En av dessa är Bar Nombre som samdrivs av veteraner från välkända krogar i Stockholm av typen El Diablo och Restaurang Gotland. Målet är att skapa en cerveceria à la Barcelona. Stimmigt, stojigt och spanskt. Cross-over i den betydelsen att råvarorna är svenska medan tillagning och upplägg följer en mer katalansk profil. Och redan vår första amuse-bouche i form av tapas på renkalv bekräftar detta möte. För att gå på kockens rekommendation bestämmer vi oss för en meny cuatro platos – det vill säga fyra rätter på spanska. Jackpot visar det sig när de halstrade pilgrimsmusslorna med serranoskinka och melon träffar tungan. Kombinationen mött av en vän doft av koriander är klockren. Nästan lika välsmakande, om än mindre spanskklingande, är varmrätten på reninnanlår som serveras med persiljerot och västerbotten-ostchips. Tyvärr håller vildanden inte riktigt samma klass, utan är något klanglös i konsistensen.
Själva restauranglokalen är uppdelad i tre delar. En yttre bar med lite stimmigare profil, ett mindre del vid köket med ett par chef’s table och en något dunklare nedervåning där vi parkerat oss för kvällen. Lagom till vår spanska ostbricka lägger vi märke till att ett större bröllopssällskap gjort samma sak, men störs inte av deras närvaro. Ostbrickan är generös och kommer med fyra ostar, valnötter, fikonmarmelad och kvittenpastej, eller membrillo som det heter på modersmålet. Menyn är så generös att den fjärde och avslutande chokladterrinnen som ingår i paketet nästan känns överflödig. Om du inte fått nog av referenser hjälper vi avslutningsvis matsmältningen på traven med en fin Orujo som är Spaniens svar på flygbränsl… förlåt, Grappa.