Bar Centro Aperitivo

Redaktion 15:54 26 Nov 2014

bar_centro_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal

Som kafé har Bar Centro funnits länge där nära Kompassen, men det nya är att när kontoren stänger och centrum ändrar karaktär och blir rätt dekat, ja, då byter etablissemanget namn till Aperitivo och blir en riktigt gedigen och härlig liten restaurang.

När vi gör entré möts vi av en hjärtligt sarkastisk servitör som skickar ut oss i gränden. Under en byggställning sitter vi, en av oss menar att känslan är som på en grändrestaurang på Sicilien för många år sedan, en annan av oss får vibbar från ett duktigt sjaskigt backpackerområde i närheten av New Delhis centralstation. Vi myser oavsett. ”Hit kommer jag tillbaka”, utropar en av oss redan vid förrätten som är enkla saker. De serveras på små assietter och vi tar alla (det är bara fem). Oliver med nötig smak, fin lufttorkad skinka, grym panchetta och en fläskterrin som mest smakar julskinka i patéform. Men varför inte bara ha en plocktallrik på menyn?

Efter lite mer av ställets naturviner och sköna förklaringar från servitören, det blir en lite väl broig stämning, får vi huvudrätterna. Köttätarna hurrar och gråter nästan när de karvar i den perfekt hängmörade skånska ryggbiffen som kommer med potatisgratäng och en grön chimichurri. Kvällens vegetarian tittar lite snopet från sin tallrik med cannellonibönsoppa. Den är jättegod, men hur god kan en sådan soppa vara i jämförelse, liksom. Innan efterrätten tar vi ostarna, tre till antalet. Men de är ingenting vi hurrar för, ”fyra nyanser av torrt” säger någon i sällskapet. Efterrätten är så mastig att vi kan dela alla tre. Hälften chokladmousse, hälften chokladkaka. Bra grejer, men inget man dödar för. Tur att vinerna är strålande under hela måltiden.

Bar Centro Aperitivo är riktigt gott, maten är vällagad och rustik och det är inte massa onödiga val. Men vegetarianen är så ledsen att det blir en betyg: 4. I övrigt är stämningen en betyg: 6, trots vissa beska inslag av ”skön vinkille”. Är ni fler än två i sällskapet går det lätt att beställa in allt på menyn.

Adress: 
Kyrkogatan 31
Telefon: 
031-711 00 27
Öppettider: 
ons–lör 17–sent.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!