Foto: Thomas Wal
Som kafé har Bar Centro funnits länge där nära Kompassen, men det nya är att när kontoren stänger och centrum ändrar karaktär och blir rätt dekat, ja, då byter etablissemanget namn till Aperitivo och blir en riktigt gedigen och härlig liten restaurang.
När vi gör entré möts vi av en hjärtligt sarkastisk servitör som skickar ut oss i gränden. Under en byggställning sitter vi, en av oss menar att känslan är som på en grändrestaurang på Sicilien för många år sedan, en annan av oss får vibbar från ett duktigt sjaskigt backpackerområde i närheten av New Delhis centralstation. Vi myser oavsett. ”Hit kommer jag tillbaka”, utropar en av oss redan vid förrätten som är enkla saker. De serveras på små assietter och vi tar alla (det är bara fem). Oliver med nötig smak, fin lufttorkad skinka, grym panchetta och en fläskterrin som mest smakar julskinka i patéform. Men varför inte bara ha en plocktallrik på menyn?
Efter lite mer av ställets naturviner och sköna förklaringar från servitören, det blir en lite väl broig stämning, får vi huvudrätterna. Köttätarna hurrar och gråter nästan när de karvar i den perfekt hängmörade skånska ryggbiffen som kommer med potatisgratäng och en grön chimichurri. Kvällens vegetarian tittar lite snopet från sin tallrik med cannellonibönsoppa. Den är jättegod, men hur god kan en sådan soppa vara i jämförelse, liksom. Innan efterrätten tar vi ostarna, tre till antalet. Men de är ingenting vi hurrar för, ”fyra nyanser av torrt” säger någon i sällskapet. Efterrätten är så mastig att vi kan dela alla tre. Hälften chokladmousse, hälften chokladkaka. Bra grejer, men inget man dödar för. Tur att vinerna är strålande under hela måltiden.
Bar Centro Aperitivo är riktigt gott, maten är vällagad och rustik och det är inte massa onödiga val. Men vegetarianen är så ledsen att det blir en betyg: 4. I övrigt är stämningen en betyg: 6, trots vissa beska inslag av ”skön vinkille”. Är ni fler än två i sällskapet går det lätt att beställa in allt på menyn.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.