& Bar

admin-kollegorna 17:46 1 Oct 2003
Ljuset kommer från Lund. Åtminstone på den kulinariska sidan så lyser det kring nygamla &bar på Mårtenstorget i Lund. I en trivsam, cool miljö serveras god mat till relativt studentvänliga priser. Den unga personalen är på hugget, vänliga och diskreta. På helgerna är det knökfullt, inte minst tack vare speciella helgmenyer. Bordsbeställning rekommenderas. Förrätterna är alla lika spännande. Valet blir hälleflundra med pumpa och chili (83 kronor) samt en annan kväll pilgrimsmusslor med gazpacho (98 kronor). Musslorna är perfekta i konsistensen, gazpachon, med lagom kyla för känsliga tandhalsar, är matig men något kryddig. Hälleflundran smälter på tungan, de granna milda pumpabitarna harmonierar väl med fiskens lätta elegans och chilins hetsiga trumpetstötar. Efter förrättseuforin är det dags att gå in på varmrätterna. Kalvfilén är vackert rosa i det saftiga köttet och serveras med friterad klyftpotatis, grönsaker, rödvinssky och rödbetor (215 kronor). Pärlhönan är inlindad i serranoskinka, med riskroketter och majskräm och rödvinssås (180 kronor). Intressant kombination, men majssmaken kanske inte tilltalar alla, och kombinationen bör möjligtvis omprövas. Från den korta men intressanta vinlistan kan nämnas det sydafrikanska halvfylliga och livliga rödvinet Roodeberg, som för 255 kronor fungerar bra tillsammans med maten och höjer livsandarna. Bland efterrätterna lockar päronsorbet för 30 kronor, med en frisk smak av päronbitar. Den nötiga parfaiten med mascarpone för 65 kronor är spännande, men inte lika övertygande, kanske är kombinationen för mäktig? Man lämnar i alla fall & bar mätt och belåten. Maten är god, och urvalet rätter känns väl genomtänkt. Ljuset kommer från Lund, närmare bestämt från Mårtenstorget.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.