Foto: Bæst

Bæst

Redaktion 15:29 30 Aug 2016

Nog kan han det här med pizza också, Christian Puglisi. Den unge krögaren har på kort tid gått från sous chef på ställen som Noma och elBulli, till att nu lägga grunden till ett alldeles eget, ekologiskt krogimperium i Köpenhamn.

När Daniel Young, författare till pizzabibeln Where to Eat Pizza, rankade sina favoritställen tidigare i år hamnade Bæst på fjortonde plats i världen. Även om vi inte har i närheten av lika mycket deg på fötterna som Young och hans medhjälpare (+1700 recensioner kräver både sin tid och sina resurser) kan vi absolut förstå varför Bæst skulle vara däruppe och fightas i pizzaratins finrum.

Pizzorna vi får in är nämligen exemplariska. De har småbrända kanter, precis som napolitanarna själva vill ha det, med en fluffig, lagom tjock surdegsbotten och högsta tänkbara kvalitet på råvarorna. Varianten med tomat, 'nduja, pecorino och ruccola (125 dkk) blir snabbt en favorit, så även den mer klassiska med mozzarella, färska tomater och parmaskinka (145 dkk).

Det är dock inte bara pizzorna som gör att vi tänker återvända hit så snart vi får chansen. Smårätterna som vi delar på innan de gör entré är också väldigt bra. Mycket kan tänkas bero på att Bæst tillverkar det mesta – allt från de smarriga ostarna till samtliga pjäser på charkbrickan – på plats själva, med hög insyn i varje led av produktionen. Bland de köttiga alternativen vi tar in smakar fänkålssalamin och cicciolin på konfiterad gris klart bäst. På vegosidan är det däremot jämnt skägg mellan de grillade paprikorna med ricotta och torkade oliver (95 dkk) och husets gräddiga burrata (125 dkk).

Drycken hamnar lite i skymundan ikväll. Inte för att Bæst inte sitter inne på en spännande vinlista eller för att ölet och den svalkande signaturdrinken Spritz'ino inte smakade gott – utan för att maten, och pizzorna (gud välsigne dem), var så övertygande bra.

Telefon: 
+45 35 35 04 63
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-sön 17.00-22.30
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.