Atelier Food

Redaktion 15:12 28 Oct 2014

atelier_gbg_twal.jpg

På Hotell Pigalles översta våning i Brunnsparken finner vi restaurang Atelier. Vi stiger ur hissen och rakt framför hissdörrarna ligger det öppna köket där kockarna arbetar välkomnande hårt. Matsalen är rymlig och vi får först en rätt missvisande vikingahallskänsla. Toaletten saknar spegel vilket ökar tempot delvis, men eftersom det bara finns en enda här uppe blir det ändå tradigt. På väggarna hänger konst med mycket tuttar och dalkullor. Vi sätter oss förväntansfullt.

Den pratglade och trevliga servitören leder oss igenom menyn. Men vafalls, här läser vi att de serverar ål! De små bestarna är ju i princip utfiskade! Detta känns inte bra. Men vi får snart lugnande besked om att de odlas i Helsingborgstrakten och vi andas ut. 

På Atelier finns bara ett sätt att äta: den prisvärda sjurättersmenyn. Nästan alla förrätterna serveras samtidigt, vi angriper godsakerna som två svultna gamar och fuktar halsarna med det väl kylda vinet. Först tar vi oss an den rökta ålen som låter oss väl smaka, för det är löjligt gott tillsammans med smörstekt potatis och kalixlöjrom. Men det erbjuds även rödbetor rapsgrispaté, smörstekt svamp och ceviche. Här finns det något för alla och envar.

Den stekta torskfilén är okej som första huvudrätt men vi har smakat bättre. Torsken har fått behålla skinnet som skulle förgylla chipsskålen på varenda fredagsmys i riket. Även här blir vi intygade att det är en etiskt korrekt fångad fisk från ett säkert bestånd.

Sedan kommer ett stycke griskind och det är en av de finaste bitarna som går att få. Kinden kommer tillsammans med en underbar secreto Iberico de bellota, på svenska ”Grisens hemlighet”. Samtidigt får dock den köttfria av oss kvällens besvikelse, två sparrisar över en bit fänkål eller något i den stilen. Inte för att det smakar dåligt, men det går inte att jämföra med grisens kind och hemlighet. Efterrätten är en ljuvlig äppelpaj med en blandning av kardemumma och kanel, den lite mer sötsaksintresserade av oss hugger i med vällust och äter nästan upp bägges skålar.

Atelier är bra, faktiskt riktigt bra. Maträtterna var inte direkt förvånande men det är gott och väldigt prisvärt. Deras meny kostade ”endast” 450 kronor per person vilket är bra på den här nivån av kök. Störande dock att den vegetariska menyn inte alls höll samma klass som den ordinarie.
 

Adress: 
Södra Hamngatan 2A
Telefon: 
031 80 25 21
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tors 18–22, fre–lör 17.30–22.30, sön 17–sent, lunch mån–fre 11.30–14.00.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!