Aras Restaurang

Redaktion 15:17 3 May 2011

Vi lämnar Södervärn bakom oss och vandrar Lönngatan upp mot Sofielund och in i Malmös Soho. I alla fall om vi får tro den vepa som fastighetsägarna hängt upp på fasaden i området som håller på att byggas om.

Det brukar vara konstnärerna som bestämmer var ett Soho ska växa fram, och om de mot förmodan skulle låta sig lockas hit tack vare vepan, får de en utmärkt persisk restaurang på köpet. Här ligger Aras, tidigare Hollywood, på en hörna med så mycket gäster att rutorna immat igen av lökandedräkt. Alla får nämligen en tallrik med stora klyftor av rå lök som man kan äta som äpple. De flesta gäster är iranier och personalen pratar en blandning mellan svenska, engelska och persiska. Vi lyckas beställa genom att försöka uttala rätt och peka i bildmenyn som innehåller mycket gott förutom alkoholhaltiga drycker.
Det persiska köket är vackert, till skillnad från lokalen och ofta dekorerat med bär i olika färger. Rätterna är smakrika men milda och pendlar mellan syrligt av lime till sött av frukt. Även om nästan alla rätter innehåller grönsaker som aubergine och tomat, bönor och kryddor är det svårt att hitta helt vegetariska alternativ, men de få som finns råkar vara några av de allra bästa rätterna på menyn. Som förrätten Mirza Ghasemi, en gryta gjord på aubergine, som är sammetsmjuk med en härlig ton av getost och framkallar en form av besatthet. Ett måste om man kommer hit! Eller en gryta på tomat, vitlök och ägg som är fantastiskt smakfull. Bland huvudrätterna hittar man mest grytor och grillat. Lammspetten är riktigt goda och serverade på enkelt vis med grillad tomat, lök och ris. Det räcker, men husets yoghurt med mynta och en liten sallad passar bra till. Grytan Ghorme Sabi som är syrlig av torkad lime, full av bönor och koriander är också god men kommer lite i skymundan för de andra rätterna. Vackrast på bordet är riset till kycklinggrytan som är dekorerad med de små persiska röda bären, zereshk, och färgsatt med nationalkryddan gurkmeja.
På Aras får man väldigt god mat till små pengar och om du inte redan är vardagsstammis, är det hög tid att ta en tur till Malmös Soho nu.

 

Öppettider: 
mån–lör 12–21, sön 12–20.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.