Bild: Amass

Amass

Redaktion 12:38 10 Oct 2016

Refshaleøen – denna Köpenhamns motsvarighet till Östra Hamnen i Malmö eller Frihamnen i Stockholm – är ett klassiskt industriområde. Tidigare var det här ingen plats man egentligen vistades på, såvida man inte jobbade i området eller var och apade sig i den stora klätterhallen. Men så öppnade ju Amass, en 736 kvadratmeters punkig finkrog i regi av Nomas gamla kökschef Matt Orlando.

Sedan 2013 har Orlando halat ut sina välgenomtänkta små konstverk till gästerna i den luftiga lokalen. Till tonerna av band som Gang Starr och Jedi Mind Tricks bjussar han på säsongsbaserad mat som – ursäkta klyschan – ”speglar regionen”. Det räcker med att titta ut genom fönstret, mot de prunkande pallkragarna i trädgården, för att förstå att det här är mer än en gimmick. Amass är på riktigt.

Vi börjar med en krassestrut fylld med ångat torskhuvud som har pudrats med ett bränt citronpulver. Det är gott, men inte wow. Desto vassare är då det fermenterade potatisbrödet, som har grillats över öppen eld och serveras med en krämig grönkålspesto. Såhär smakar ett nynordiskt aloo naan, om nu någon undrade.


Kvällens bästa serveringar: mille-feuille på savoykål och en mangoldbaseball med lamm-mage.

Efter snacksen och brödserveringen får vi in en av kvällens absoluta höjdpunkter. Tunna plattor av pressade savoykålsblad och tesump (!) bildar en slags matig mille-feuille. Den har varvats med en len nötricotta och toppats med syrliga höstplommon, färska mandlar och ätbara blommor.

På det följer en trist buljongrätt baserad på svampen svavelticka (kanske mer känd under sitt engelska namn ”chicken of the woods”), bönor, pepparrot och ett meningslöst skum. Vi glömmer den snabbt och går vidare till nästa fullträff istället: en grön baseball gjord på mangold och persiljeklister som har fyllts med otroligt mör lamm-mage och remsor av omoget äpple. Det är hårresande gott.

Vi rundar av med en majsglass serverad med krispig vaxkaka, lakrits och bär. Den är i tamaste laget, men det gör inte ingenting, för när kaffet väl kommer in så får vi både brända temarshmallows ovanpå kaffesumpskex och en mjuk salviakaka med stora drottningssyltskratrar att trösta oss med.

För 650 DKK (och ytterligare 450 DKK för det vita naturvinet från Elisabetta Foradori) lämnar vi Refshaleøen med matminnen för ett bra tag framöver. Dessutom har vi fått med oss varsin goodie bag med chips gjorda på biprodukter från det fermenterade potatisbrödet hem.

Som om vi inte redan hade kärat ner oss totalt i stället.

Telefon: 
+45 4358 4330
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör 10-00
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.