Aloë

Redaktion 13:42 14 Sep 2016

Strax innan sommaren öppnade Daniel Höglander och Niclas Jönsson den nya finkrogen Aloë i Långbro, söder om Stockholm.

Daniel kommer tidigare bland annat från stjärnkrogen Esperanto, Niclas från F12 och Lux, och tillsammans drev de Crispy Duck Café i samma lokaler. Ambitionen med Aloë var redan på förhand att inte följa trender utan låta restaurangen som en levande organism själv leda krögarna framåt. Flummigt? Måhända, men vi har egentligen bara ett ord för att sammanfatta resultatet: knockout. 

Aloë betyder "okänt ursprung" på latin och den meny om fyra rätter för 695 kronor som vi beställer har influenser från i stort sett hela världen. Redan den första aperitifen vi får bär vittnesbörd om vad som komma skall. Vi får en kikärtspannkaka med kantarellcréme, smörstekta kantareller och decilitervis med riven parmesan. Det är nästan genant hur vulgärt vi slukar den, och inte blir det bättre när vi serveras nästa aperitif i form av sabayonne med rökt ål, silverlök och friterad kapris. 

När vi så småningom kommer in på menyns första egentliga rätt är förväntningarna löjligt höga. Men langoustiner lindade i rättika och gurka, serverade i en juice på yuzu och ingefära samt pudrade med sesamfrön, gör oss sällan besvikna. Inte heller här. 

Vi fortsätter med en anka från Bourgogne som bär dofter från Nordafrika, så pass modigt smaksatt med harissa att efterföljande palate cleanser på Granny Smith-äpplen, olivolja och maräng får jobba hårt. Den sista varmrätten som kommer in är innanlåret från ett rådjur som serveras med tryffelbéchamel (du hörde rätt), svarta vinbär, äpple och inte minst friterad svartkål. 

När vi kommer till vad vi tror ska vara den sista rätten – en välbalanserad buffé av godsaker som crème brûlée, glass, lemoncurd och lakritscréme – hänger vi redan mot repen. Och när vi strax därefter serveras en rallarsving till briochebröd med kolasås är knockouten ett faktum, och vi ser stjärnor. 

Lokalen har 45 sittplatser och påminner lite om en alpstuga med öppen spis mitt i lokalen och ett stort öppet kök som skulle göra Ernst Kirchsteiger grön av avund. Vi sitter kvar vid detta med ögon som tefat och andas ut tills den sista villan i området har släckt. 

Aloë erbjuder två fasta menyer som serveras till hela sällskapet. En fyrarätters för 695 kronor, samt en sjurätters för 795 kronor. Dryckespaket kan beställas till. 

Adress: 
Svartlösavägen 52
Telefon: 
55636168
Hemsida: 
Öppettider: 
ons–lör 17–00
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!