Foto: Stine Landin.

Allegrine

Redaktion 15:24 26 Jun 2018

Det bildas nästan alltid en liten orosbubbla i magen när en kock ska göra krogen hen alltid drömt om. Tyvärr har det gått alltför mycket inflation i ordet drömkrog, och resultatet snubblar ofta på mållinjen. Så är inte fallet på Danyel Couets senaste skapelse. 

Krogen består egentligen av två etableringar, och vi börjar med en fördrink på tillhörande Bar Étable för att sedan gå några meter över gatan till restauranglokalen där vi får plats vid bardisken.

Det doftar fortfarande nytt i lokalen, men trots detta finns redan en atmosfär här som får en att känna sig som hemma. Kanske beror det på det öppna köket, den väl tilltagande bardisken eller krögarens fasta blick som likt en snäll Sauron ser allt och alla i lokalen. Vi vet inte svaret, men förmodligen en kombination av dessa parametrar och ytterligare ett par. Det blir inte sämre heller av att vår första beställning levereras blixtsnabbt framför oss, och vi är igång. 

Inledningsvis testar vi den grillade bläckfisken för 145 kronor som serveras med ostron, gurka och koriander. Den erbjuder ett perfekt tuggmotstånd, utan att vara gummiliknande, och levererar även en smakmässigt angenäm upplevelse. Strax därefter kommer vår sparrisbeställning för 120 kronor in, täckt av ett nanometertunt lager biffkappa som skänker en urtrevlig sälta till primören. 

Vi tar en kort paus för att röka en fransk vid uteserveringen. Redan såhär långt in i sittningen är hela sällskapet rörande överens att även om vi skulle lämna nu, så skulle betyget bli helt klart godkänt. Med facit i hand är det väldig tur att vi inte gör det. 

Väl tillbaka vid taffeln langar köket fram en vårkål och en gaufrette till den i vårt sällskap som inte kunde bestämma sig för en varmrätt, utan istället tog två mellanrätter till. Vårkålen för 140 kronor kommer med ett krämigt ägg, dragon samt svamp och är en riktig umamibomb. Potatisgaufretten för 180 spänn med stenbitsrom och syrad grädde är avskalad i smaken och har en perfekt sälta. 

Som den enda större varmrätten tar vi in en helgrillad kyckling för 255 kronor som serveras med sparris, murkelsås och fläder. Kycklingen kommer färdigtrancherad på ett stort fat med samtliga tillbehör, och är perfekt för två att dela förutsatt att du grundat med en förrätt. Även här blir vi imponerade av både smaksättning och textur. Det är helt enkelt svingott.  

Antingen prickade vi helt rätt i våra menyval denna gång, men än mer troligt är faktiskt att Danyel Couet har varit väldigt träffsäker i utformandet av sin drömkrog Allegrine. För det här är faktiskt helt drömlikt bra.

Adress: 
Kammakargatan 22
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-tor 17-23, fre-lör 17-00
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!