Aleks y Filip

Redaktion 13:12 22 Aug 2022

Det finns ett populärt barnmatsvarumärke som heter Alex&Phil som bland annat säljer “klämmisar”, vilket i en vid tolkning skulle kunna liknas vid tapas för barn. Det är väl också där, men framför allt vid namnet, likheterna slutar med den nya krogen som har slagit upp på Bjälbogatan 32. Det är heller inte bara krogen som är ny utan faktiskt hela bostadsområdet vid Rosenlundsparken. 

Familjen Andrejic har drivit den italienska söderkrogen O’Pizzicato i snart två decennium, men nu står bröderna Aleksandar och Filip redo att öppna nytt. Drömmen om en spansk krog väcktes under en resa till Madrid där de båda besökte många stimmiga krogar och tyckte det fanns ett tomrum att fylla på Stockholmsmarknaden. Resultatet blev en spansk restaurang med fokus på varmrätter.
Vi träder in i lokalen och beställer omgående in varsin liten Inedit, den spanska ölen som är en blandning av traditionell malt och veteöl. Inedit skapades 2008 av Damm’s bryggmästare tillsammans med den legendariska kocken Ferran Adría och sommelierteamet på El bulli för att passa som måltidsdryck, men funkar givetvis utmärkt även som aperitif. Samtidigt ångrar vi oss något att vi inte beställde en Kalle Mucho från den underfundiga cocktaillistan.

När menykortet kommer in fastnar ögonen snabbt på klassikern croquetas de iberico. Något av ett lackmuspapper för att avgöra nivån på en spansk krog värd namnet. Denna variant för 85 spänn serveras med kasobushi och kimchimajonnäs och håller en habil nivå. Gott så. 

Försnack nummer två i form av en gulfenad tonfisk Tiradito – en cevicheliknande anrättning med råa tonfiskfiléer toppade med en syrlig sås. Då rätten är tämligen avskalad i sitt utförande blir det av allra största vikt att råvaran är på högsta nivå. Det är den tyvärr inte, utan tonfisken ger sken av att nyligen tinats från fryst tillstånd och är något vattnig i sin konsistens. Smaken är emellertid desto bättre. 

Lomo Bajo som blir kvällens första varmrätt är en rejäl hängmörad biff från Galicien, pyntad med chimichurri och pimientos de padrón. Ett generöst köttkalas för 350 kronor, som utan problem hade kunnat delas på flera personer. Med ett glas mineralig och välkyld Cara Nord (Carignan, Grenache) känner vi hur köket börjar komma till sin rätt. Det här är kvällens bästa leverans. 

Tyvärr blir det ett steg tillbaka med den avslutande grillade bläckfisken för 285 spänn. Huvudråvaran i sig får absolut godkänt, men den medföljande sötpotatispuré i kombination med kondimenten gör att kompositionen blir rätt torr. En syrlig fräschör hade inte skadat. 

Nu låter vi kanske lite väl gnälliga. Som helhet är Alex y Filip faktiskt en urtrevlig spansk kvarterskrog med framtiden för sig, inte minst för söndagsmiddagar med familjekonstellationer. Servicen är oklanderlig och atmosfären är som hämtad från en bakgata i Madrid. Vi efterlyser emellertid lite finslipande på detaljerna. Om inte annat så för att motivera prisnivån.  

Adress: 
Bjälbogatan 32
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-ons 17:00 - 22:30, tor 17-23 samt fre-lör 16-23.
Stad: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!