Vi är två personer som gör entré på det nya ramenstället på Söder en mörk höstdag i oktober. De stora glasfönstren har immat igen och dämpar den påträngande insynen utifrån. Mycket clean nordisk inredningsstil, som ju även i mångt och mycket kan tangera den japanska. Glödlampor och vitt kakel.
Vi sätter oss vid ett av de höga träborden med utsikt över kassan och köket där de tre typerna av ramen tillagas; en vegetarisk på svampbuljong (tofu, tre sorters svamp, broccoli och vetenudlar för 125 kr), en spicy gjord på hönsbuljong (dashi, rödräka, bläckfisk, majs, ägg och yuzukosho för 125 kr) och en med bas av fläskbuljong (fläsksida, bränd lök, ägg och tunna vetenudlar för 145 kr). Inte så många alternativ, vilket för oss känns som en lättnad. För variation går dessutom att lägga till extra ägg, nudlar, fläsk och kimchi. Och buljongen är himmelskt smakrik i alla sorter.
En av oss är vegetarian och allergisk mot det mesta, något personalen blir mysigt engagerad i, kommer fram och tillbaka och ställer tusen frågor för att en stund senare servera en soppa toppad med sesamfrön, få panik, ta tillbaka den och göra en ny.
Omhändertagandet och kunskapen om produkten, samt den japanska läsken i överdrivet förpackad förpackning, gör Ai Ramen till en plats att återvända till.