Adam / Albin

Redaktion 14:35 8 Aug 2016

Vapendragarna Adam och Albin har länge drivit sin egen matstudio på Rådmansgatan. På senare tid har duons verksamhet emellertid expanderat – nu driver de både lunchrestaurangerna Tvätteriet och Raamen såväl som kronjuvelen Adam/Albin.

Restaurangen är tidsenligt inredd med ett community table modell större samt en handfull mindre bord utplacerade kring det öppna köket. Krogen erbjuder endast en femrättersmeny, som i grundutförandet kostar 795 kronor, där du förutom den första själv får välja varje servering utifrån tre givna rätter. Medan vi funderar över dessa får vi först in primörbetor från Gotland med kikärtskräm och tryffel tätt följt av tre snacks i form av lönnsirapscrisp med karamelliserad fransk brillat savarin, friterat rågbröd med skotsk brunkrabba, ägg, gräslök och gräddfil samt rädisor i grön kimchi toppat med någon form av crisp. Som den skarpögde förmodligen redan har förstått efter denna första servering av fem är ribban för såväl innovation som hantverk satt på en rejält hög nivå. 

I de följande serveringarna fastnar vi bland annat för den tunt skivade hälleflundran som serveras som en variant av ceviche, i ett litet knyte med avokado, koriander och ingefära. En fräsch och elegant inledning som i princip palate cleansar sig själv. Vid sidan om detta en klassiker i form av en hängmörad råbiff, med potatis och purjolök. 

Servering nummer tre visar sig emellertid vara den solklara favoriten, där både kronärtskockan och den friterade piggvaren serveras som en norrländsk taco i mjukt tunnbröd. Två helt klockrena anrättningar som vi mer än gärna hade ätit middagen igenom. I den fjärde serveringen bjuds vi bland annat på ett sotat lamm med aubergine, och vi börjar bli oroväckande mätta. Som tur är tillåter efterrättsmagen lite dessert och de vita trädgårdspersikorna med mandelsorbet och basilika blir en fin avslutning. 

Ska man leta minus är det väl först och främst lite synd att det endast går att beställa tidigare nämnda femrättersmeny. Det är således svårt, i princip omöjligt, att landa under tusenlappen per person – vilket i sin tur leder till att vi inte kommer kunna besöka restaurangen så ofta som vi vill. Även den ena efterrätten får ett litet minus i kanten då äpplena, som gärna hade fått dominera rätten, försvinner i all maräng med brynt smör. En något stabbig avslutning på en annars fräsch och nytänkande meny. I övrigt är det svårt att se hur Adam/Albin inte skulle få sin första stjärna inom en relativt snar framtid. 

Adress: 
Rådmansgatan 16
Telefon: 
08-411 55 35
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-lör 17:30-sent
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2016.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!