Tomboy

Victor Schultz 18:11 4 Apr 2012

Tomboy är en barnfilm i den mån att den skildrar världen ur ett barns ögon, med ett barns språk. Tioåriga Laure har precis flyttat till ett nytt bostadsområde med sin syster, pappa och gravida mamma. Laure bär oftast t-shirt och shorts och har ett utseende som är androgynt på gränsen till pojkaktigt. När hon träffar Lisa, som bor i samma lägenhetshus, testar hon sin identitet och utger sig för att vara en pojke vid namn Michael, lögnen går hem och under de följande dagarna etablerar sig Laure bland områdets barn som Michael. Hon spelar fotboll, slåss och kysser grannflickan.

Tomboy är kort och novellik i sin uppbyggnad, i fokus står en flicka som befinner sig mitt i en förvirrande psyko-social utveckling som helt saknar samklang med sin kropp. Med samma nyfikna och skoningslösa ambition som Ruben Östlund utforskar regissören Céline Scimma barns sociala koder och interaktion med starka registrerande scener. Insatsen de unga skådespelarna står för är fenomenal och så genuin att stämningen nästan känns dokumentär. Med sina 80 minuter är Tomboy en välförpackad berättelse som i sin enkelhet blir universell.

Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
1 Visa kommentarer (1)

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Snömannen

Calle Wahlström har sett Tomas Alfredsons filmatisering av Snömannen, en hafsig mördarjakt som förirrar sig i sin iver att casha in på Nordic Noir-trenden.

Filmrecension: Neruda

Pablo Lallaríns film om den chilenska poeten Pablo Neruda tar med fördel till närmast kiosklitterära medel för att fly sin biografiska fålla.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!