Tiny Tim - King For a Day

Daniel Hånberg Alonso 09:00 12 Nov 2020

År 1969 var Tiny Tim en av USA:s mest kända personer. Till och med i Sverige skrev DN och SvD om det ”märkliga fenomenet” och ”det senaste toppnamnet i USA”. Idag är det få som känner till hans namn. Johan von Sydow har gjort en dokumentär om det perfekta biografimotivet. En fantastiskt excentrisk, men samtidigt tragisk och problematisk figur. En långhårig, smått överviktig man med stor näsa, galen blick, som bär en liten ukulele i en påse och sjunger 20-talslåtar med falsettröst! Ett femton minuters kändisskap som bara hade kunnat ske i den kulturella och turbulenta smältdegeln som var slutet på 60-talet. 

Von Sydows porträtt av Herbert Khaury, som var Tiny Tims riktiga namn, är en juvel som både är hoppfull och hjärtskärande mörk. Det handlar om en tid då det udda var den nya normen. Desto mer galet desto bättre, en total revolt mot konservatismen. Genom arkivmaterial och intervjuer med kollegor och närstående får vi berättat om tidens mest kufiska exempel. Ett genidrag är att de anlitat ”Weird Al” Yankovic (som skulle kunna vara Tiny Tim reinkarnerad) för att läsa in Tims dagböcker, vilket han gör med överraskande patos. Speciellt bra och effektfulla är de svartvita animerade inslagen av Marko Mestrovic.

Det är ett kärleksfullt porträtt med mycket fokus på Tims barnsliga utomjordiska manér, vilket gör att de få glimtar vi får av de mindre smickrande sidorna av hans personlighet blir så drabbande. Framförallt hans syn på kvinnor. Vi får se scener från det kanske största och mest häpnadsväckande ögonblicket i hans liv. När uppskattningsvis 45 miljoner människor såg honom gifta sig på The Tonight Show, det största tv-ögonblicket efter Apollo 11 i amerikansk historia vid den tiden. Han var 37 år och hon ett 17 årigt fan…

Är han faktiskt galen eller är det bara en akt? Människorna von Sydow intervjuar intygar att han faktiskt var genuin men vi kommer aldrig nära honom. Dagboksanteckningarna är så disparata från de bilder vi får se, vilket både är effektfullt och frustrerande. Vad som dock blir tydligt är att vi får bevittna en man som hittades av spotlighten på grund av sin kufiskhet och sedan desperat jagade efter den igen. Idag finns det tusentals Tiny Tims på TikTok. Idag står vi alla ut. Tiny Tim: King for a Day är med sina 78 minuter en kort inblick i en människa som personifierade begreppet ”larger than life”, men vilken inblick!

 
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner