This is 40

Caroline Ringskog Ferrada-Noli 10:02 22 Mar 2013

thisis40.jpg

Det finns ett konstigt antagande i This is 40. Som att livet är slut när man har nått 40 och att alla vet det? Det är ett konstigt fjäsk gentemot ungdomar, som inte verkar ha djupare orsaker än att det finns en oanlyserad åldersrasism filmen väljer att lägga sin grund på. Att det är bull att vara 40 är här baserat på att man inte går på klubb längre, att man äter muffins fast man inte borde och att man har två gulliga barn istället för två fasta bröst.
Att man bor i ett hus. Att man har ett fast jobb, att man är ihop med samma person, som man visserligen har en djup relation till och som man älskar, men som sätter käppar i att ha hopplösa one night stands-hjulet. Det blir konstigt för inga av de här sakerna är värre än att vara 20 eller 30 för vissa.
40-livet, som det beskrivs, är ett drömliv, där livets verkliga värden har börjat göra sig till känna. Det är liksom beskrivningen av soft?
Själva konflikten är att man tydligen vill ha det som när man var 20? Framförallt på sexistiska grunder: ju närmre barnet en kvinna är, desto tajtare är hennes kropp? Det ges liksom aldrig några bra argument för att 40 är dåligt, vilket ska vara filmens uppgift. Det enda som återstår är att tolka in själv, som tittare, varför man vill ge upp riktiga relationer, mot ytliga. Jag tolkar det som en störning och det enda jag kan tänka är att ”Hörrni, ni har det uppenbarligen fett och om det är någonting – gå i terapi”.
Det finns ju ingen regel som säger att ung är bättre än gammal. Det enda argumentet är utseendet är bättre, och det är väl ett litet väl ytlig grund för att göra livsval på. Okej, ungdomar har också längre summa tid tills döden tar dem, men när man väl ligger i mullen, tänker man ju inte på det heller.
I övrigt är det en trevlig film. Extremt bra skådespeleri av Paul Rudd och Leslie Mann (som är Apatows fru, orkar inte ens tänka på att han är inspirerad av henne när han gnäller över att det är tråkigt att ligga med samma person). Hon är otroligt stark i rollen som självhatande, pisssnygg, ”för gammal” och missnöjd, tyvärr beror det väl på method actingen som följer av att vara gift med Judd. Båda är gamla rävar och har varit med i lite olika humorgängfilmer och har förflutet i bland annat i SNL. De är roliga. Det är en komedi, som med lite god vilja tar in sig i makes you think-genren.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner