The Kings of the World

Andreas Heilborn 09:00 10 Aug 2023

Vad är en människa värd? I den colombianska staden Medellín verkar ingen förbarma sig över gatubarnen. Visst verkar det finnas snälla vuxna som bry sig till en viss gräns. Men det är ett fåtal oavsett.
Rá (Carlos Andrés Castañeda) får beskedet att den mark hans mormor tvångsförflyttades från nu är hans. Han ser det som en chans att lämna storstaden och börja om på nytt. Bort från kriminalitet och otrygghet. Något att äga och kalla sitt. Ett nytt liv för honom och hans ”bröder”, ett par yngre gatubarn han tagit ansvar för. En resa tar vid till orten Nechì.

David Gallegos foto visar på hur vacker den colombianska naturen är. Skönheten i landet fångas verkligen upp. Det blir som drömska sekvenser när dimman täcker vägarna och skogarna där Rá färdas. Eller så är det ungdomarna som drömmer då verkligheten är för tuff. Limmet i påsarna är en utväg att slippa vara.


Det saknas verkligen något i deras liv. Trygghet från föräldrar. Likt deras slitna och smutsiga kläder har barnen kastats bort. Och man ser deras otrygghet lysa igenom. Trots att åren på gatan gett erfarenheter inget barn ska behöva ha så må ytan vara tuff men innanför skalet vill man bara bli älskad och respekterad.


The Kings of the World är knappast en reklamfilm för Colombia. Som så många gånger på film och i teveserier framställs även här landet rått och brutalt. Ett land som försöker resa sig från den väpnande konflikten. Där korruption och girighet lyser igenom. Dock visar sig fattiga människor på landsbygden givmilda och räcker många gånger Rá och hans bröder en hjälpande hand. Deras fattigdom är stundtals visuellt jobbig att se men deras givmildhet desto varmare. Gallego fotade även War Pony och trasiga, igenväxta hus och slitna fattiga människor känns igen här också.


Det är en vacker, hjärtskärande resa rätt ner i ett helvete. För vad är en människa värd? I The Kings of the World ingenting, absolut ingenting.
Los reyes del mundo
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner