The Impossible

Amat Levin 16:11 1 Mar 2013

ar-130119300.jpgmaxw602maxh602alignvtopq80.jpg

The Impossible bygger på den sanna historien om en spansk småbarnsfamilj som hade oturen att anlända till en turistort i Thailand bara dagar innan 2004 års tsunami ödelade stora delar av Sydostasiens kustområden.

I filmen har dock familjen, antagligen av kommersiella skäl, bytts ut mot en brittisk, ledd av Naomi Watts och Ewan McGregor och här börjar The Impossibles unkna bismak ge sig till känna. För trots att omkring 6 000 thailändare omkom fokuserar filmen nästan exklusivt på de över 2 000 européer som dödades. Detta kan naturligtvis förklaras med att The Impossibles utspelar sig i en turistort, men det känns ändå typiskt att den inhemska befolkningen förvisas till periferin och endast tillåts ha meningsfulla roller när de kommer till européernas räddning.

Bortser man från detta, vilket man kanske ska eftersom filmen säger sig endast vilja berätta om en familjs öde, kan man istället välja att imponeras av Watts och McGregors (telefonscenen!) övertygande skådespeleri. Och Juan Antonio Bayona skapar ett sådant trovärdigt kaos att det är omöjligt som tittare att inte själv föreställa sig i en liknande katastrof.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner