The Ice Road

Calle Wahlström 09:00 29 Jul 2021

Har du inte sett Henri-Georges Clouzots nervkittlande lastbilsthriller Fruktans lön (1953), eller för den delen William Friedkins inte så pjåkiga nyinspelning från 1977, rekommenderar jag att du glömmer allt vad The Ice Road heter och börjar där istället. I alla fall med Clouzots film som för närvarande går att hyra hos TriArt eller låna gratis på bibliotekstjänsten Cineasterna.

Du som redan sett dem tänker kanske liksom jag att på pappret är The Ice Road ingen dum idé. Baserad på Georges Arnauds roman med samma namn handlar Fruktans lön om en uttråkad skara dagdrivare som åtar sig det livsfarliga uppdraget att i skraltiga lastbilar frakta nitroglycerin över en sydamerikansk bergskedja för att undsätta ett brinnande oljefält. I The Ice Road har manusförfattaren och regissören Jonathan Hensleigh riffat på upplägget och bytt ut oljefältet mot en kollapsad gruva i norra Kanada och nitroglycerinet mot flera ton tung utrustning som krävs för att rädda 26 instängda gruvarbetare. Enda sättet att få dit materialet i tid är via lastbil över isvägar som riskerar ge vika för tyngden.

Upplägget hade räckt gott för en hyfsad nagelbitare i Clouzots och Friedkins hjulspår. Dessvärre har Hensleigh, som varit öppen med var inspirationen kommer ifrån, försökt klä upp manuset med andra litterära pretentioner genom att dessutom blicka mot Möss och människor när han författat filmens kärva hjälteschaffis Mike McCann (Liam Neeson) och dennes bror Gurty (Marcus Thomas). Krigsveteranen Gurty är en lysande mekaniker men har som följd av posttraumatisk stress en intellektuell funktionsnedsättning och är därför beroende av broderns omsorg. Det är här filmen ger sig ut på verkligt tunn is. För Hensleigh, som en gång skrev Armageddon, är milt sagt ingen Steinbeck. Men frågan är i vilken utsträckning det hade avvärjt Neesons rutinmässigt träiga spel. Liksom för sin karaktär handlar det här sannolikt om pengarna.

För de förare som överlever väntar en delad belöning på 200 000 dollar. Alltså ger sig Mike, Gurty, två ytterligare förare och en försäkringsman ut på en vansinnesfärd kantad av ihålig dialog och allsköns (o)tänkbara hinder när det visar sig att gruvans ledning inte har rent mjöl i påsen. Mer dussinaction än nagelbitare är det en åktur som lika snabbt får sladd på blänkande is som på manusets överbelastade vändningar och stickspår.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner