The hole in the ground

Jakob Åsell 11:30 9 May 2019

Sarah och hennes son Chris flyttar ut på den irländska landsbygden i hopp om att få en välbehövlig nystart. “Vi kommer att bli lyckliga här!” lovar den depressions-tyngda unga mamman när hon lämnar av sin enstöring till son (som för övrigt är vansinnigt lik Haley Joel Osment i Sjätte sinnet) vid hans nya skola. Men det nya lantlivet i det ensliga huset vid skogskanten visar sig bli allt annat än Mandelmannskt när lille Chris plötsligt försvinner mitt i natten. Den skräckslagna Sarah ringer polisen av rädsla för att pojken har rövats bort av sin våldsamme far eller fallit ner i det där mystiska sjunkhålet ute i skogen. Chris dyker upp som om inget hade hänt men hans mor börjar ana tecken på att han kanske inte är hennes riktige son, eller är det kanske hon själv som förlorat greppet om verkligheten?

Den långfilmsdebuterande regissören och manusförfattaren Lee Cronin prövar sina vingar med en mörk folksago-skräckis som har alla genrens ingredienser på plats, utan att riktigt lyckas forma en helhet. Att irländaren älskar Kubrick blir uppenbart från den öppnande helikopterbilden och än tydligare när Sarah tapetserar om huset i stil med den där ikoniska heltäckningsmattan från The Shining. Skräckfilm har trots allt en förlåtande låg ribba för fanboy-mysigheter och nog är denna tekniskt kompetenta rysare ett fullgott gesällbrev till större genrefilmsuppdrag, men där saknas något.

Likt mer subversiva samtida skräcksuccér som Hereditary och The Babadook kanaliserar The hole in the ground effektivt mörka rädslor kring föräldraskap och psykisk ohälsa, men utan att själv föra med sig något till bordet. Skräckstråkarna, de knarrande dörrarna, den kusliga gamla grannen i nattlinne, de tjusigt komponerade bilderna – alla ingredienser finns där. Likväl finner Lee Cronin aldrig skräckens inneboende rytm eller tålamodet för att nysta ut filmens alla lösa trådar. Utan förmågan att bygga obehag genom mystik, där nyckeln är just det okända och inte som här, genom det välkända, så blir resultatet som bäst en ihålig kuliss. En fattigmans Babadook.

 

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner