The Beach Bum

Oscar Westerholm 13:30 30 May 2019

Moondog (Matthew McConaughey) är en trickster-liknande karaktär som lever på Floridas stränder vid havets svall. Han tillbringar dagarna med att supa, knarka, ligga runt och skriva beatnickpoesi på sin reseskrivmaskin.

Det är ungefär allt som händer. Däremellan träffar han ju i och för sig sin fru, sin dotter och Snoop Dogg. Ja, och så röker han väldigt väldigt väldigt mycket braj också.

MTV-generationens hovpoet är tillbaka med ett spretigt och hysteriskt roligt epos om amerikansk popkultur. Precis som den stora amerikanska roman som Moondog häcklande talar om för sin förläggare att han ska skriva, tar Korine sin berättarform från pikareskberättelsen. Det är en lös, lekande form som passar regissörens rastlösa temperament som handen i handsken. Utan någon tydlig riktning halkar Moondog fram och tillbaka i tillvaron, för att slutligen nå fram till något slags, ja, man får väl ändå kalla det för klimax i filmens slutscener.

Men precis som Korines förra film, Spring breakers, så är Beach bum en anti-film. En film som tar alla konventionella sätt att förhålla sig till mediet och vränger dem ut och in. På sätt och vis är detta en feelgood-komedi, men det är paradoxalt nog inte en film som får en att må som efter en feelgood-film: bra, men kanske också lite tommare. Snarare är det en film som låtsas vara en feelgood-film, en optimistiskt obesvärad historia om en solbränd lodis som inte verkar ha ett bekymmer i världen, men det blir snart tydligt att Korine är en alldeles för medveten filmskapare för att inte sitta inne på något mer idiosynkratiskt.

Ja, kanske är detta, tillsammans med Björn Runges The Wife, en av samtidens mer avklädda porträtt av kulturmannen. Moondog lever en fullständigt oansvarig tillvaro, och allt verkar gå helt hans väg. Vilket såklart kan uppfattas som provocerande, men det är väl, tänker jag, förmodligen Korines avsikt.

Många tankenötter senare är det ändå känslan av att ha haft riktigt roligt som är den kvarstående. För det är en sjuhelsikes kul film. Sätter fart på livsvätskorna, smörjer de gnisslande gångjärnen i skallen. Vad väntar du på? Gå och se! 

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner