Stora galaxer äter stjärnor

Kasia Syty 09:00 12 Sep 2019

Det är inte första gången illustratören och filmskaparen Anna Charlotte skickar sina tecknade djur ut i rymden. Det verkar som att idén till ”Stora galaxer äter stjärnor” väcktes redan när hon gjorde den korta animationen ”Sälen i rymden”. Och nu är det inte ett djur utan tre: Lill-Tuffe, Rabbit och Lövet, plus det lilla bäret Bärri, som får klättra upp på en regnbåge och sväva i galaxen på jakt efter sina borttappade stjärnor.

Alla de fyra små är antingen bortstötta eller svikna av vuxenvärlden vilket förvandlar deras korta rymdäventyr till en gastkramande resa genom sorg, tvivel, ilska och de allra största av rädslor: sådana som växer av ensamhet och brist på en famn att kura ihop sig i. I Anna Charlottes charmiga film blir vänskapen en ny upptäckt för djuren (och bäret) och ett sätt att ta sig igenom skuggornas tunnel med stjärnglansätande monster. Där prövas både deras samarbetsförmåga och mod.

Animationsmässigt är ”Stora galaxer äter stjärnor” en fin blinkning till Stina Wirséns ”Vem?”-figurer. De är ritade som om de inte var till för något annat än att kramas och lätta att känna igen sig i. Men medan Wirsén ofta arbetar med ljusa färger och mycket vardagsnära rumsligheter, jobbar Charlotte mer med mörker och spänning och vågar sig bort från lägenheten och förskolan, från bråk om leksaker och broccoliavsky.

Min enda vuxeninvändning blir väl att den halvtimmeslånga filmen är alldeles för kort.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner