Sound of Metal

Nora Makander 09:00 4 Feb 2021

Tillsammans med sin flickvän och bandkollega Lou (Olivia Cooke) lever trummisen Ruben (Riz Ahmed) ett kringflackande musikerliv med ständiga turnéer. Men när Ruben tappar hörseln, ställs han inför två alternativ: att acceptera tystnaden eller att bekosta ett dyrt hörselimplantat.

Sound of Metal är manusförfattaren Darius Marders (The Place Beyond the Pine) regidebut. Tillsammans med sin bror Abraham Marder har han skrivit fram vad som kan betraktas som en djupgående och ömsint undersökning av hur det är att som musiker förlora sin kanske allra viktigaste förmåga.

Med lågmäld tonalitet och känslighet får vi följa Rubens omvälvande kamp och gradvisa acklimatisering. På ett hem för döva missbrukare försöker den kloke föreståndaren Joe (Paul Raci) få Ruben att acceptera sitt nya jag. Men tystnaden och stillheten står i ständig kontrast till minnena av det liv som paret tidigare levde.

Återigen visar Riz Ahmed på sin skicklighet att med små skiftningar gestalta en inre konflikt. Rubens envishet och avstängda känsloliv blir genom Ahmeds intensitet talande i sig. Relationen mellan honom och den neurotiska Lou är även den ömt porträtterad av Olivia Cooke och en effektiv motvikt till den stumhet som annars präglar den nyblivna tillvaron.

Med tysta stillbilder av natursköna miljöer och ett kontinuerligt växelspel mellan Rubens dövhet och omvärldens bullriga miljöer, fördjupar filmen förståelsen av vad det innebär att förlora ett av kroppens viktigaste sinnen. Sound of Metal är en film som är svår att släppa. Med sitt ambitiösa och omfattade ljudlandskap stannar filmen kvar och frammanar en nästan fysisk insikt av det som många av oss nog tar förgivet. 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner