Sieranevada - en gravallvarlig komedi

Calle Wahlström 15:06 29 Mar 2017

Med Sieranevada - en gravallvarlig komedi bjuder den rumänska regissören Cristi Puiu in till en mycket tonsäker men något långdragen släktträff.

Släkten är värst – eller hur var det nu? När den framstående neurologen Lary (Mimi Branescu) tillsammans med sin fru ska träffa släkten i samband med sin pappas nyliga bortgång etableras i alla fall den totala anspänningen i ett tålamodsprövande men effektivt anslag. Här finns en poäng i att den käbbliga dialogen knappt är hörbar, för undertexterna bekräftar att vi kunnat fylla i de ord som formar det äktenskapliga gnabbet själva.

Känslan av ordens överflöd håller i sig också när Lary anlänt till den minnesceremoni som anordnats i hans mammas (Dana Dogaru) lägenhet. Det trots att lägenheten utöver kåldolmekok osar av undertryckta känslor.

Det är ett snyggt koreograferat kammarspel som i långa tagningar där kameran, inte sällan med tamburen som utgångspunkt, panorerar för att glutta in i lägenhetens olika rum och följa med i släktens många förlägenheter. Här ryms den internetfrälste kusinen Sebis (Marin Grigore) konspirationsteoretiska utläggningar om 9/11 och attacken mot Charlie Hebdoredaktionen liksom tant Evelinas (Tatiana Iekel) provokativa helgande av tiden under Ceausescus kommunistiska regim och förbannande av kyrkan. Och apropå det, när kommer egentligen prästfan?

Medan Larys blodsocker sjunker står mamman fast vid att ingen äter förrän den kraftigt försenade prästen utfört minnesceremonin. Under tiden (filmen klockar in på nästa tre timmar) hinner krokodiltårar flöda och intriger explodera.

Rumänen Cristi Puiu bjuder in till en osminkad och aldrig långtråkig släktträff. Medan dialogens innehåll ibland känns överflödigt – vilket är synd, för antagligen vill Puiu nog också säga något om dagens Rumänien – sätts en ömtålig och irriterad stämning som antagligen är universell. En stämning så bekant och träffsäker att jag mellan varven glömmer att jag egentligen undrar om Puiu utöver sitt utmärkta iakttagande också ville säga något om ämnet?

Sieranevada
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner