Sicario 2: Soldado

Oscar Westerholm 15:00 28 Jun 2018

Även om slutet på Denis Villeneuves mästerliga action-thriller Sicario från 2015 var som gjort för att alstra en rad uppföljare, så kommer Sicario 2: Soldado lite som en blixt från en klar himmel. Villeneuve, som själv gått och gjort den kontroversiella uppföljaren till Blade Runner, har den här gången lämnat över stafettpinnen till den italienske Stefano Sollima, som främst är känd för sitt kritikerrosade gangsterepos Suburra från 2015.

Du behöver inte ha sett den första filmen för att hänga med i svängarna här. Gränsen mellan USA och Mexiko är fortfarande i fokus, men i stället för knark handlar det den här gången om människosmuggling. Emily Blunt saknas nu ur castingen, men Josh Brolin och Benicio del Torro repriserar sina roller. Båda med bravur.  

Sicario 2: Soldado är en på många sätt aktuell film. Men där den första filmen lyckades vara en spännande actionrulle på samma gång som den var en för det amerikanska etablissemanget glödhet politisk potatis, satsar uppföljaren mer på att vara en habil action-thriller. Våldet är blodigt, rått, kompromisslöst. Den blundar aldrig för krigets fula sidor, men det är trots detta en på många vis ytligare film. Här finns inte den paranoida spänning som uppstod i den första filmen när den amerikanska militären överskred sina befogenheter. Samhällsengagemanget som utgjorde en ledstång i del ett, anas här mest i periferin.

Det finns förmodligen filmer som är mindre sannolika att framkalla en franchise än Sicario. Men den hör definitivt till högoddsarna. Nu i backspegeln visar det sig likväl ha varit en god idé. Nu är det bara att vänta på del tre.

 

Sicario: Day of the Soldado
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner