Secret in Their Eyes

Calle Wahlström 10:00 17 Mar 2016

Den argentinska deckaren Hemligheten i deras ögon vann 2010 års Oscar för bästa utländska film, och redan då hade man väl kunnat ana att den tids nog skulle stå modell för en amerikansk, stjärnspäckad nyversion. När så nu också skett har en hel drös repliker och bildlösningar hämtats direkt från originalet, samtidigt som berättelsen omarbetas något och förflyttats från peronismens slutskede till Los Angeles post 9/11.

Den före detta FBI-agenten Ray (Chiwetel Ejiofor) dyker upp efter tretton års frånvaro för att be distriktsåklagaren Claire (Nicole Kidman) om att öppna upp utredningen av mordet på deras gamla kollega Jess (Julia Roberts) dotter Carolyn. Ray tror sig nämligen ha fått upp det sedan länge döda spåret efter Carolyns mördare.

The Secret in Their Eyes är en väl lågtempad thriller till stor del berättad genom återblickar till tiden efter Carolyns mord. Men då växlingarna mellan nu- och dåtid inte flyter så sömlöst som man kunnat önska får skådespelarna jobba hårt för att upprätthålla intresset.

Det är fint att se Julia Roberts göra sin hittills kanske mest oglamorösa roll. Efter dotterns död är Jess som ett grånat skal, helt renons på gnista. Samtidigt är det hon som konstaterar att det är passioner som avslöjar människor – hennes var dottern, både i livet och döden. Chiwetel Ejiofor och Nicole Kidman tar lite längre tid på sig att bli varma i kläderna i gestaltandet av ett trettonårigt, aldrig införlivat trånande efter varandra. Även Alfred Molina skymtar förbi som en lika delar sliskig och bullrig distriktsåklagare vid tiden för mordet, och får som sådan servera en portion korruption och etisk förhalning värdig James Ellroys Los Angeles.

Filmens styrka ligger i de stunder då de stukade karaktärerna får ge uttryck för sina svagheter, ofta i form av sorg eller besatthet, men också alldaglig fysik - de är trots allt inga supersnutar, utan drattar till min förtjusning på ändan ibland. Men i övrigt är det en oinspirerad nyinspelning som varken lyckas reproducera sin föregångares suggestiva spänning eller lekfulla berättande.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner