Scheme Birds

Nora Makander 09:00 23 Apr 2020

18-åriga Gemma Gillion liv har kantats av uppbrott, våld och fattigdom. I en avkrok till Glasgow lever den orädda flickan hos sin farfar Joseph som driver stadens lokala boxningsklubb och en veckovis skönhetstävling för duvor. När Gemma träffar den halvkriminelle Pat blir hon inte bara förälskad, men också övertygad om att en mer spännande framtid är möjlig.

Scheme Birds är Ellen Fiske och Ellinor Hallins prisade dokumentär. På filmfestivalen i Tribeca, New York blev den flerfaldigt belönad, bland annat för ”best documentary feature”. Men radarparet är inga gröngölingar, redan förra året kom deras (och Joanna Karlbergs) dokumentär Josefin & Florin om den ensamstående flerbarnsmamman Josefin som gifte sig med den rumänske tiggaren Florin.

Scheme Birds är åskådaren återigen en fluga på väggen och en tacksam betraktare till den 18-åriga flickans olyckliga och trassliga livshistoria. Med samma poetiska ton och närhet visar Fiske och Hallin hur livet kan se ut för en ung människa på väg ut i vuxenlivet utan tydliga framtidsplaner. Och Gemma är en fantastisk berättare. Med påtaglig ärlighet sätter hon inte bara upp villkoren för sin historia, men hennes oroliga blick och samtidigt envisa våldsbejakande, är lika fängslande som skrämmande att följa.

Avsaknad av framtidsdrömmar syns i allt och det matta fotot över den före detta stålstaden Motherwell är perfekt deprimerande. Likaså är de långsamma omtagningarna och slowmotion-partierna över ungdomens obrydda inställning, en snygg avvärjning från den bistra omgivningen. Det är drömskt och samtidigt brutalt realistiskt.

Trots den lamslående hopplösheten, visar dokumentärfilmen också vikten av de komplicerade vänskapsbanden. Gravida Amy som själv ser ut som ett barn eller hennes brutalt misshandlade pojkvän och dennes förövare är alla del av samma bortglömda generation. Scheme Birds är lika mycket ett närgånget porträtt av vuxenblivandets valmöjligheter och verklighets krassa omständigheter, som en ömsint skildring av den skotska staden Motherwells uppgång och fall.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner