Scary stories to tell in the dark

Nora Makander 11:00 8 Aug 2019

Kanske är det Stranger things som både banat vägen, men också tröttat ut tittaren på den numera utslitna berättelsen om x antal barnnördar som får märkliga, fiktiva monster att komma till liv – som de sedan måste försöka stoppa. I alla fall är det med en viss trötthet som jag ser den klassiska nörden Stella Nicholls ständigt rätta till glasögonen innan hon tillsammans med vännerna Chuck, Auggie och den vapenvägrande Ramón bryta sig in Sarah Bellows spökhus, för att där hitta hennes mytomspunna bok.

Scary stories to tell in the dark är baserad på Alvin Schwartz barnboksserie med samma namn och i likhet med den Netflixproducerade tv-serien har man med hjälp av tidstypiska referenser i kostym och scenografi fångat det omtumlande 68 med Vietnamkrig och stundande presidentval. Men det som till en början verkar lovande schabblas strax bort när regissören André Øvredal varken vågar lita på biopublikens inlevelseförmåga eller berättelsens narrativa styrka.

Att filmatisera böcker är en uppgift som ofta dömt att misslyckas, men med hjälp av den Oscarsbelönade Guillermo del Toro som manusförfattare och producent vid sin sida, är det lätt att förvänta sig en viss utdelning av fascinerande skräck och magisk realism. Tyvärr är Scary stories to tell in the dark alldeles för Hollywoodglammig och insmickrande.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner