Sagan om björnarna som erövrade Sicilien

David Weiss 09:00 22 Oct 2020

Duon Gedeone och Almerina är på turné Sicilien runt för att underhålla by efter by med deras häpnadsväckande sagor. Mellan två stopp väljer de att ta en genväg genom en mörk grottgång i det fiktiva sicilianska landskapet som både har höga berg och djupa dalar. Där stöter de på en reslig björn och drar snabbt fram sin bästa skröna för att få björnen på gott mod.

Sagan som berättas är om när den väldiga björnstammen vandrade ner från bergen och erövrade Sicilien. Den gestaltas med slående visuell bravur: i maffiga, måleriska kompositioner inspirerade av renässanskonst utspelar sig en finurlig handling rik på finess. Om björnar som lämnar sitt naturliga habitat för att sedermera börja leva på människors vis, men också en sägen som innehåller trollkarlar, sjömonster och vildsvin som förvandlas till ballonger. Det är å ena sidan metafortungt om hur samhälleliga konstruktioner leder till dekadens, å andra sidan förförande lekfullt med fantasieggande sekvenser.

Tonen är raffinerad och tvetydig, man vet aldrig riktigt om det som berättas är sanning eller resultat av berättarkonst, vilket ger en oförutsägbar berättelse. Men jag ställer mig undrande till om hur väl den passar en yngre publik som kanske inte är utrustade med rätt tolkningsverktyg för att förstå metaforiskt berättande. I den flamsiga dubbningen anstränger man sig för att även få med sig de små, men det skär sig i stället med den förfinade tonen.

Sagan om björnarna som erövrade Sicilien är sofistikerad och vrålsnygg animerad underhållning, men kanske inte för hela familjen.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Mank

Calle Wahlström har sett David Finchers film om manusförfattaren Herman J. Mankiewiczs arbete med Orson Welles mästerverk "Citizen Kane".