Pride and Prejudice and Zombies

Edith Olsson 10:33 3 Mar 2016

”Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru” skrev Jane Austen i Stolthet och fördom. Seth Grahame-Smith lade till and Zombies i bokens originaltitel och succén var ett faktum. Det var nästan som om läsare längtat efter att uppleva systrarna Bennetts klassiska bekymmer i en mer actionladdad miljö. Nu är Elizabeth inte bara snabbtänkt och vass, hon kapar också odödas huvuden som vore de ogräs i rosrabatten.

Trots svagheter var förlagan till filmatiseringen en charmig historia. Den tycktes leka med både zombiestereotyperna och det torra brittiska språket. Ett element av spänning trots en väldigt bekant historia, med den kritik som Austen riktade mot aristokratin mer tydligt formulerad.

Filmen Pride and Prejudice and Zombies behåller dessa element från boken, men blir liksom aldrig vare sig Austen-romans eller zombieaction. Som läsare kan man luta sig tillbaka på två filmtraditioner, men i biosalongen får man känslan av att filmskaparna är mer intresserade av att göra trailers än hyllningar. Med en osympatisk Elizabeth (Lily James) och en rekord-emo Mr Darcy (Sam Riley) blir resultatet bara själlöst men snyggt. Möjligheterna som har gått förlorade drar ner betyget.

Ibland så är det en allmänt erkänd sanning att två bra saker inte måste bli en bra. Se hellre om World War Z, Warm Bodies och BBC-versionen av Stolthet och fördom.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner