Pingpongkingen

Erik Augustin Palm 16:45 29 Feb 2008
I Jens Jonssons Sundancehyllade långfilmsdebut silas familjedysfunktionalitet genom ett filter av rimfrostig komik. Idén om det norrländska svårmodet är införlivad både i bild och berättelse. Det är en krisartad pojk- och mansroll som sätts under luppen, där den eskalerande dramatiken mellan ett omaka brödrapar omges av desillusionerade fäder. I all misär blir pingisen en trygghetszon där den flegmatiske outsidern Rille kan fly känslan av maktlöshet, vilken förstärks av lillebroderns sociala triumfer. Jonsson visade redan i sin tv-serie God morgon alla barn prov på sin ångestdrivet kitschiga version av svenskhet, som här har en mer urtvättat pastellfärgad kulör, med fantastiskt foto. Pingpongkingen är visuellt magnifik, tematiskt träffsäker och, well, det bästa svenska sedan den estetiskt besläktade Du levande.
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."