Pelé

Daniel Hånberg Alonso 09:00 22 Feb 2021

Om du inte är ett fan av fotboll sedan tidigare kommer Pelé, den nya Netflix-dokumentären om ”världens bästa fotbollsspelare”, förmodligen inte att ändra på det. Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento som är hans namn på födelseattestet, må inte heller bjuda på ett lika skandalomsusande liv som vi fick se i Asif Kapadias dokumentär om bollsparkarkollegan Diego Maradona, men vad filmen gör bra är att påminna oss om att fotboll är mer än en sport. För Brasilien var det så mycket mer än så.

Dokumentären fokuserar på Pelés tolvåriga karriär i Brasiliens landslag och de fyra VM han deltog i. Under den här tiden gick Pelé från att vara fotbollsvärldens första riktiga superstjärna till att bli inget mindre än en mytologisk ikon i sitt hemland. Ett land som i slutet på 50-talet sökte en identitet efter många år av politisk turbulens. De hittade det i fotbollen, med Pelé på tronen.

Regissörerna Ben Nicholas och David Tryhorn gör det tydligt att Pelé lika mycket handlar om Brasilien, med intervjuer med både journalister och politiker, som om fotbollsspelaren själv. För Pelé är ärligt talat inte vidare uttrycksfull av sig, mer än att vi fattar att han var karismatisk. Tvärtom så fick han under sin karriär mycket kritik för att inte ta ställning, speciellt när en militärkupp förvandlade Brasilien till en diktatur.

För svenskar är det kul att se bilderna från fotbolls-VM 1958 som hölls i Sverige, dit Pelé kom som blott sjutton år och möts av människor som aldrig sett någon med mörk hy. Filmen besvarar aldrig helt vad som gjorde Pelé till en sådan fantastisk fotbollsspelare (vilket delvis berodde på att TV helt enkelt inte var så utbrett då) men vad dokumentären gör bra är att ge en viktig historielektion och kontext till varför något på utsidan banalt som två gäng jagandes efter samma boll kan samla en hel befolkning och vara nästan revolutionerande. Sedan går det inte att komma ifrån, vare sig man gillar sport eller inte, att det är adrenalinhöjande att se någon spela så sjukt bra som Pelé!

 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."