Pamela, a love story

Emma Thimgren 11:57 31 Jan 2023

Förra året släppte streamingtjänsten Hulu miniserien Pam & Tommy, en tillbakablick till 1997 då Pamela Anderson och Tommy Lees sexvideo stals och blev en global sensation. En prisbelönt, om än snaskigt ytlig filmatisering, som Anderson själv kallat “salt i såren” och som hon aldrig gav sitt godkännande till. Nu ges hon chansen att berätta sin livshistoria med egna ord och på sina egna villkor i Netflix-dokumentären Pamela, a love story.

Öppenhjärtigt och hudlöst bjussigt berättar Anderson om sitt liv genom eget filmmaterial och dagboksanteckningar. Hon har nämligen dokumenterat hela sitt liv på det sättet och låter filmmakarna gräva runt i allt, men det är alltid hon som för talan. Berättelsen börjar i barndomen och handlar till stor del om hur hon tog tillbaka makten över sin egen kropp efter flertalet övergrepp, med hjälp av glamourmodellandet. Men också om en önskan att få vara mer än ett sexobjekt, och hur hon försökte sig på en seriös skådespelarkarriär. Planer som aldrig blev av efter att sexvideon läckte.

Så som den överskuggat Pamelas liv ligger den också som en obehaglig skugga över dokumentären. Samtidigt som det känns som en revansch för Anderson att äntligen få ta över narrativet över sitt eget liv, är det smärtsamt tragiskt att se hur hon lidit av spridandet av videon och hur många fortfarande tycker att hon får skylla sig själv. Att hon mot sin vilja blivit inrutad i en karikatyr hon aldrig lyckats fly ifrån och förgäves letat efter sin egen röst men aldrig blivit lyssnad på. Hur hon levt större delen av sitt liv skuldsatt eftersom hon sällan har fått se pengarna hon tjänat åt andra.

Men hon är tydlig med att hon inte vill bli sedd som ett offer. Och dokumentären väver också mycket nyanserat fram en bild av Pamela bortom det ytliga och vi ser en humoristisk och optimistisk person som inte gillar att fastna i det förflutna. Som trots all hjärtesorg fortfarande är en hopplös romantiker. Men framförallt lyfts hennes talang för berättandet fram.

Frågan är om Pamela Anderson någonsin kan springa ifrån sitt skandalomsusade rykte, men ingen som har sett Pamela, a love story kommer kunna låta bli att ta hennes parti framöver. En dokumentär som både är empatiskt välgjord och välbehövlig.

Genre: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner