Oz – The Great and Powerful

Sebastian Lindvall 11:52 15 Mar 2013

Dreglet rinner när Oz (James Franco) når platsen ovan regnbågen. Den dittills svartvita bilden, presenterad i kvadratformad academy ratio, breder ut sig till en färgstark panoramavy över den technicolor-värld som vi först lärde känna i Victor Flemings klassiska film.
Sedan torkar det tyvärr i mungiporna, för knappt hinner Oz kraschlanda med sin luftballong innan äventyret bryter ut i spänningsfattiga transportsträckor. Detta efter att trollkarlen, i själva verket en simpel skojare i hög hatt, misstas för att vara en frälsare som kan förgöra ondskan. Mindervärdeskomplexet blir bara värre när han faller för den fagra häxan Glinda (Michelle Williams).
Multitalangen James Franco verkar åtminstone ha roligt på jobbet. Han larvar sig för fullt, men ändå blir jag knäsvag när rollfiguren utvecklas till en passionerad cineast – en illusionist som avgudar filmpionjären Thomas Edison och i slutstriden försöker rädda världen med en projektor. Det om något är ju en hjälte jag kan identifiera mig med.

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner