Our Kind of Traitor

Isabelle Espinoza 11:00 19 May 2016

Our Kind of Traitor är en kompetent berättad spionthriller utan alltför mycket panache, men vinner i längden tack vare en tung insats av Stellan Skarsgård, njutningsfullt foto och en handling som råkar ha blivit högaktuell.

Dumsnälle brittiske universitetsläraren Perry Makepeace (Ewan McGregor) och advokatfrun Gail (Naomi Harris) semestrar i Marrakesh för att lappa ihop relationen. Det går sådär och en kväll då Perry blir sittande ensam ger han sig i lag med den festande ryska oligarken Dima (Stellan Skarsgård) som vill mer än han utger sig för, då han ber Perry om en liten tjänst.

Följderna av att leverera ett paket till brittiska underrättelsetjänsten tar Perry på sängen medan Gail påpekar, när de båda hamnat i Secret Service förvar, att "Allt har konsekvenser! Om du går till sängs med en av dina studenter, eller springer ärenden åt en rysk gangster, ändå samma sak!"

Brittiske agenten Hector (Damian Lewis) tar hand om fallet med Perrys fadäs och leder paret vidare in i ett komplicerat och farligt spel, där ingen är att lita på, mellan rysk maffia och fulspelande brittisk maktelit.

Bara för några månader sedan hade handlingen – som kretsar kring ekonomisk brottslighet, internationell pengatvätt och korruption – känts väl trist, blodfattig och avlägsen från verkligheten. Men skandalen med Panamadokumenten ger Our Kind of Traitor en tacksam och välbehövlig gratisskjuts.

Inte så originell eller rafflande, men en jämt stilig spionthriller av klassiskt återhållet snitt som växer med urtjusigt foto och en mästerlig Stellan Skarsgård. Trots att Skarsgårds storhet knappast är en överraskning imponerar han med själslig tyngd och tragik i rollen som den kriminelle moskoviten.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner