Omständigheter

Calle Wahlström 15:42 17 Feb 2022

Frankrike, 1963. Tre studenter justerar varandras bh-band med säkerhetsnålar innan de beger sig till en lokal bar där twangig rock n’ roll ljuder från högtalarna. Stämningen är lika spänd som nyfiken. Det ligger något uppdämt i luften i anslaget till Audrey Diwans guldlejonvinnare Omständigheter. Barens lilla dansgolv är en plats att visa upp sig på. En plats för stulna blickar. Men också för skvaller och ryktesspridning. Kanske anar redan filmens huvudperson, litteraturstudenten Anne (Anamaria Vartolomei), att hon är gravid.

När beskedet väl kommer hade det lika väl kunnat vara en dödsdom. Det finns ingen pappa med i bilden, bara en lättvindig flirt med en student från Bordeaux. Men med terminens slutprov runt hörnet skulle en graviditet framförallt tillintetgöra Annes förutsättningar att fortsätta studera. Hon vill, och kan bara inte behålla barnet. Men på 60-talet är aborter fortfarande olagliga i Frankrike, något som inte skulle komma att förändras förrän 1975.

Baserad på Annie Ernaux semibiografiska roman "L’événment" är Omständigheter en något försiktig men till slut obönhörligt drabbande skildring av livsfaran i att inskränka kvinnors rätt till sina egna kroppar. Att detta skett i vår närhistoria, och bara i Europa fortfarande sker i en handfull länder, är hårresande.

Veckorna går och Anne gör läkarbesök på läkarbesök. Ingen är villig att riskera sin licens och fängelse för att hjälpa henne. En läkare lurar henne till och med att injicera medicin som ska stärka fostret. Att komma i kontakt med någon som utför olagliga aborter är lika svårt som osäkert. Hela tiden omsluts Vartolomei av Laurent Tangys snäva bildkompositioner. Beslutet att använda det smala bildformatet 1.37:1 tjänar filmen väl i längden. Dels för det oss närmare Vartolomei, som fångar Annes sinnesstämning med bravur, dels förstärker det effektivt intrycket av att hon trots sin beslutsamhet inte har någonstans att vända sig.

Istället för att vifta med de allra största plakaten nöter Diwan närmast in Annes maktlöshet. Som följd börjar Omständigheter något trevande, men tilltar i styrka ju längre Annes graviditet går.

Under tiden erbjuds dessutom en lika ömsint som frustrerad skildring av sexuellt uppvaknande i en värld där kvinnor inte bara får bära konsekvenserna, utan där deras lust också stigmatiseras.

 
L’événement
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner