Need for Speed

Sebastian Lindvall 12:25 14 Mar 2014


Det är alltid intressant när ett tv-spel med näst intill obefintlig handling ska bli en svulstig storfilm. När det kommer till Need for Speed har man tagit sig konstnärliga friheter för att omvandla franchisens premiss, alltså bilar som åker väldigt fort, till en karaktärsförankrad hämndhistoria.

I huvudrollen syns Aaron Paul, nyligen utexaminerad från den hyllade tv-serien Breaking Bad. Drogerna är färre men den plågade blicken intakt när han i rollen som motorsnillet Tobey Marshall förlorar en av sina bästa vänner i ett race, sätts dit av en barndomsrival och hamnar i fängelse. Väl ute får han en chans att hämnas – men för att lyckas måste han infinna sig bakom ratten och bryta sin villkorliga frigivning.

Man bör inte underskatta filmer om hastighet, som ju trots allt är ett av filmmediets tydligaste födelsemärken och primära medel för att trolla med tid och rum. Och det är sannerligen full fart från början till slut. Intrigen haltar och visst passeras en del taskiga kvinnoporträtt och genremässiga klichéer, men det bjuds många överraskande inslag av historiska självreflektioner som får mig att trivas i passagerarsätet.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner