Maryland

Victor Schultz 09:52 10 Mar 2016

Matthias Schoenaerts är proffs på att spela starka snubbar som är så plågade att deras styrka och kroppshydda blir obekväm. Han etablerade greppet i genombrottsfilmen Bullhead, finslipade det i Rust and Bone och når någon sorts neurospeak i Maryland

Här spelar han Vincent, en nyligen hemkommen soldat från antingen Irak eller Afghanistan som lider av gravt posttraumatiskt stressyndrom. Han kliar sig över halsen, hör ljud, svettas och får hjärtklappning mest hela tiden. För ekonomins skull extraknäcker han ändå som säkerhetsvakt på flashiga fester.

Efter ett sådant jobb blir han tillfrågad om att vakta fru och son till en libanesisk rich guy under en vecka. Det som från början beskrivs som "barnpassning" blir snart en Gerard Butler-värdig kamp mot våldsamma inkräktare.

Och däri ligger också spänningen. Paranoian och en blandning av hallucinogena ljud och utsökt musik (skapad av franska technostjärnan Gesaffelstein) blandat med de banala handgemängen fungerar rätt bra för att röra till gränsen mellan verklighet och en sönderkrigad hjärnas fantasier. 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner