Margin Call

Amat Levin 18:09 4 Apr 2012

Den som tycker att Aktuellts ekonominyheter är komplicerade kommer antagligen att sitta som ett frågetecken under större delen av Margin Call. Men filmens styrka är att den ändå lyckas förvandla investmentbanker, aktier och lånemarknader till thrillermaterial.

Margin Call beskriver en investmentbank som löst baseras på Lehman Brothers, en av huvudrollerna i 2008 års spruckna finansbubbla. Den målar upp en cynisk bransch full av giriga blodsugare, men förmår ändå tittaren att känna någon form av sympati – en bedrift Margin Call har det helgjutna manuset och den välrenommerade rollistan att tacka för. Regissören sätter ett mänskligt ansikte på en värld som, trots sin stora betydelse för våra liv, är för ogreppbar för att det flesta av oss ska orka bry oss.

Margin Call har dock sina problem. Ensemblen är stundtals för stor för sitt eget bästa och även om korvfesten som utgör den tyvärr nog är realistisk med tanke på omgivningen (konferensrum med ledningen), är det trist med den manliga dominansen (jag skymtade två andra kvinnor, förutom Demi Moore). Det hindrar dock inte Margin Call från att vara den bästa Wall Street-filmen sedan… ja, Wall Street. AL

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."