Maija Isola

Andreas Heilborn 09:00 26 Jan 2023

Det brukar då och då anordnas skrivarstugor för att öka antalet artiklar om kvinnor på Wikipedia. Lite synd att det ska behöva vara så brukar jag tänka när jag ser dokumentär om en inflytelserik kvinna. För googlar jag på Maija Isola får jag knappt några träffar, det finns knappt några filmklipp och framförallt är det hennes konst och formgivning som syns i sökfältet. Men information om Isola själv lyser med sin frånvaro. Eller är det väldigt snålt med i alla fall.


Maija Isloa föddes 1927 i en liten by i norra Finland. Som yngst av tre döttrar mindes hon att det var en slags besvikelse, man hade önskat sig en son. Men det passade henne bra då hon fick vara ifred.
Dokumentären berättas genom fotografier och journalfilmer som tar oss med på en resa över världen. Det verkar ha funnits ett språng i Maija Isola. Alltid på väg efter nya intryck. Flera relationer. Inspiration från alla håll. Genom arbetet som textildesigner hos Marimekko blev hennes design världsberömd.
 Hennes historia bygger på brev och man får höra hennes röst dramatiserad genom skådespelare.

Maija Isolas språk påminner mycket om hennes konst. Vackert och djupt. Här undrar jag om regissören hade vunnit på att bearbeta hennes text mer. Att berätta en text rakt upp och ner ska man i objektivitetens tecken självklart gör men det hade varit önskvärt för att än mer komma bakom personen. Men även att stanna upp mer. Det är en fyllig dokumentär som berättar ett helt liv och Isolas liv rymde verkligen mycket. När tankarna bakom hennes konst ska förklaras blir det ganska enkelt, som att ”Hon hämtade sin inspiration där”. Självklart har hennes konst säkerligen analyserats och då var hon hämtat sin inspiration ifrån. Men de olika faserna i hennes skapande hade jag velat veta mer om. Dottern Kristina, som medverkar i dokumentären, hade säkert kunnat besvara fler frågor.


Men, Maija Isola förtjänar verkligen denna dokumentär. Som med alla kända kvinnor verksamma inom konsten vet vi alldeles för lite om dem. Men denna dokumentär kastar i alla fall nytt ljus på ett av dessa magiskt konstnärskap.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner