Luzzu

David Weiss 09:00 13 Jan 2022

Fiskaren, tillika småbarnsfarsan, Jesmark (Jesmark Scicluna) är född ett par decennier för sent. Han är en kroppsarbetare som gärna är ute på havet dagarna i ända och ser till sina nät, men EU reglerar fisket in i minsta detalj och marginaliserar den redan knapra inkomsten. Med andra ord: det enda yrket han kan är stendött. Men familjen behöver pengar och säkerhet. Vilket beslut tar Jesmark, en man som bara vill rycka svärdfiskar ur havet och slippa tänka? Utan större eftertanke väljer han kriminalitet som lösning för att kravla sig upp ur sitt ekonomiska slukhål.

Trots thrillerupplägget saknas det nerv i de många scenerna som borde vara pulshöjande. Det borde vara spännande när han kränger bensin direkt på gatan eller försöker lura på en grossist kammusslor, som i själva verket är plattfisk skuren i cirklar. Tonen är dock lågmält saklig och dränerar all puls ur filmen.

I stället för nervdaller är filmen ett jargongtyngt drama som fokuserar på Jesmarks lönlösa kamp som är förlorad redan från början. Fisket kommer inte få en renässans. Det i sig hade kunnat locka fram engagemang med bra rollinsatser. Tyvärr är skådespelet, som försöker vara naturalistiskt, taffligt och uttryckslöst.

Filmens iakttagelse om hur praktiskt lagda personlighetstyper blir obsoleta på arbetsmarknaden är intressant. Men med ett halvsjaskigt hantverk räcker det inte särskilt långt.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!