Last Stop: Fruitvale Station

Amat Levin 14:11 13 Dec 2013Ryan Cooglers regidebut
 inleds med YouTube-klippet där en handfängslad och försvarslös Oscar Grant skjuts till döds av en polis som säger sig ha misstagit sin pistol för en elpistol. Det är ett smart grepp, för medan man får följa Grant under timmarna innan händelsen har man som tittare ständigt en känsla av desperation och att inte kunna stoppa det oundvikliga.

Michael B. Jordan (känd från The Wire och Friday Night Lights) gör här sin genombrottsroll som den småkriminelle Oscar Grant. Efter ett fängelsestraff och efter att ha blivit av med jobbet, försöker han förbättra sig. En resa som i Last Stop: Fruitvale Station tillåts att vara så komplicerad som man tänker att den är i verkligheten. I ena sekunden visar Grant upp humor och stor medkänsla, för att i nästa falla tillbaka på sitt aggressiva temperament och sina destruktiva mönster.

Last Stop: Fruitvale Station väcker tankar konstant, från livets förgänglighet och slumpens skräckvälde över oss, till polisens övervåld och farorna med att stereotypisera människor. Ibland tar Coogler i lite väl när han vill visa att Grant innerst inne är en god människa och gör så att det blir övertydligt, men det är en petitess i en annars mästerlig debutfilm som lär lämna extremt få oberörda.

Texten är även publicerad i Nöjesguiden #10.

Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste filmrecensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner