Knives Out

Kasia Syty 09:00 28 Nov 2019

De entusiaster som drömt om den lika brittiska som mystiska deckardrottningen Agatha Christies återuppståndelse och en uppföljare till Konstiga huset eller Liket i biblioteket kan nu både se en dokumentär på SVT Play om författarens liv och en filmisk hyllning till hennes whodunnit-historier. Ryan Johnson, som senast regisserade The Last Jedi, kommer inte med något revolutionerande i sitt mordmysterium om den svinrika och familjärt otrevliga släkten Trombley – orättvisor frodas, pengar korrumperar och inget är vad vi tror. Men det berättas på ett finurligt och detaljrikt sätt med hjälp av en stark rollista och blinkningar till Wes Anderson.

Det flörtas självklart med de välbekanta deckarprinciperna – en död kropp  (Christopher Plummer) ligger på övervåningen av en Hogwartsliknande herrgård och alla sörjande (och inombords ruttna) familjemedlemmar samt tjänstefolk är misstänkta av den excentriska detektiven Benoit Blanc (otroligt roande spelad av Daniel Craig). Den uttråkade polisen (Lakeith Stanfield) vill avfärda det hela som ett självmord medan hans kumpan Wagner (Noah Segan) minst sagt är exalterad; han är den mördade bästsäljande deckarförfattarens största fan. Situationen är alltså mysig och lagom oinvecklad, samtidigt som Knives Out är väldigt generös vad gäller absurditeter och twister. Det är full fart nästan jämt och man skrattar högt när karaktärerna citerar brottshistorier som de har sett på tv, stoltserar med kunskap om likets böcker och i största allmänhet distanserar sig från allsköns konventioner. Visst ironiseras det stundtals lite väl hejdlöst över familjens pengabesatthet vs. de papperslösa invandrarnas utsatthet, men man blir aldrig spyfärdig till skillnad från filmens undersköterska Marta (Ana De Armas) som reagerar med uppkastningar på osanningar.

Steve Yedlins foto är barockt och färgsprudlande och fungerar tack vare den känsla som Rian Johnson lyckas förmedla av att hejvilt ha hivat in vartenda välkänt deckarmanus i den popkulturella centrifugen och låtit dem snurra.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner

Filmrecension: The Voyeurs

"Vackra kroppar gnids mot varandra i takt med att en eskalerande frekvens av huvudlösa repliker skaver mot publikens hörselgångar likt tops utan bomullstopp."