Joker

Essy Klingberg 10:30 3 Oct 2019

Gotham City tycks ständigt vara i behov av en hjälte, eller i det här fallet, en antihjälte. Denna gång är läget mer akut än någonsin: arbetslösheten ökar lavinartat, och som en följd även de politiska motsättningarna och gatuvåldet. Som om det inte vore nog ligger stadens sophantering nere. Det är en dystopiskt tillspetsad version av tillvaron i vilken samtida storstad som helst. Mitt i misären hittar vi Arthur Fleck, en missförstådd och mentalsjuk man i samhällets periferi. Joaquin Phoenixs gör här rollen som en välvillig joker, som på grund av en rad tillfälligheter och samhälleliga tillkortakommanden förvandlas till en mördare. Berättelsen är inte banbrytande, men Phoenix jokergestaltning är mångbottnad och underhållande, precis som fansen redan långt på förhand bestämt sig för att den skulle vara. Hans maniska monologer med sig själv hemma i vardagsrummet är minnesvärda, och den successiva stegringen av Arthurs psykotiska vanföreställningar skildras subtilt. I sin helhet är Joker en fin karaktärsstudie.´

Arthur Fleck har tidigare varit inlagd på mentalsjukhus, men bor nu hemma hos sin mamma, och försörjer sig genom ett osäkert gigonomijobb som clown. Publiken är otacksam, och dessutom läggs samhällsprogram inriktade mot att hjälpa mentalsjuka som Fleck ner. Budskapet om att brottslingen är en produkt av samhällelig ondska, och inte tvärtom, kunde inte hamrats in tydligare. Men filmen ingår trots allt i den starkt traditionsbundna superhjältegenren, där en viss förutsägbarhet hör till formen, och till skillnad från haverier som Suicide Squad är Joker en suggestiv och nyanserad superskurkskildring.

Den maniska våldsbrottslingen och dennes självradikaliseringprocess är ett motiv som genom filmhistorien skildrats i ett oändligt antal framställningar, och som aldrig tycks upphöra att fascinera de breda massorna. Ändå känns det som att frågan hur en mördare skapas ligger extra mycket i tiden just nu. Det uppsving som true crime-genren de senaste åren genomgått, i kombination med en samhällsdebatt som eldas av oenigheter gällande vilka motiv som driver allt ifrån skolskjutaren till jihadisten till kvinnomisshandlaren, pekar på att intresset är fortsatt stort. Därför känns det lägligt att 2019 lyfta fram berättelsen om hur uppmärksamhetssökande Arthur Fleck blev till Jokern, Gothams mest excentriska brottsling. 

 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner