Jakten

Caroline Ringskog Ferrada-Noli 16:03 1 Mar 2013

jakten.jpg

Det har utvecklats en dansk genre inom spelfilm, och jag menar inte nu att jag upptäckt dogmamanifestet 20 år försent. Det är sprunget därur, men det är bara själva berättandet som är kvar av de ärlighetskrav som ställdes på tekniken. Lars von Trier och nu Thomas Winterberg är besatta av att avtäcka mänskliga mekanismer, särskilt negativa sådana. Det mest negativa i deras värld, verkar vara medborgargarde. Bymentalitet. Protektionism.
Inte helt konstigt med tanke på läget i Danmark. Det är ett föregångsland i den nya nationalism och rasism som härjar i Europa idag. Jakten handlar också om det här. När människor utifrån rädsla och känsla får för sig att mobba någon.
Den här gången handlar det om hur en by blir hotad av en eventuell pedofil (Mads Mikkelsen) och vad man i självförsvarets namn kan spränga för gränser för att ta hand om de sina.
Perfekt foto, perfekt dramaturgi och rätt bra skådespeleri. Det är en klockren moralfilm, men man blir ej förvånad en endaste gång. Sensmoralen är masspsykos och vad är moral? Vad är ondska? När man vill väl? Och hur får medlen se ut för syftet? Exakt som Dogville alltså. Ändå värd att se, som frikopplad film är den fantastisk, men nyhetens behag går inte att få till på grund av kontexten. Det här är danskens område och om man råkar veta det innan, vet man också vad man får.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner