Horizon: An American Saga - Chapter 1

Andreas Heilborn 15:01 27 Jun 2024

På ett sätt knyter Kevin Costner ihop en snart 50-årig karriär inom filmen med Horizon: An American Saga - Chapter 1. För det är främst västernfilmer som blivit hans signum, allt från dundersuccén Dansar med vargar till den hyllade serien YellowstoneHorizon: An American Saga - Chapter 1 tar sin början under det amerikanska inbördeskriget 1861–65. Och visst var västern vild och vidderna öde. Brutalt slås nybyggarna ner av amerikansk urinvånare. Det är blodigt och brutalt, inte ens kvinnor och barn går säkra. Men Costner brukar inte vika för det realistiska i sina filmer. De få överlevande få slå följe med den amerikanska nordstasarmén.

Snart dyker även Costner upp som en ensamvarg och blir inblandad i ett dråp på en gängmedlem. Andra jagar och skalperar urinvånare. Men de sistnämndas historia berörs också. De fick se sitt land styckas upp av vita invandrare. Starkt, men hoppas att han gräver djupare där.

Horizon: An American Saga - Chapter 1 är annars ganska spretig i sitt berättande, under tre timmar vill Costner bygga upp parallella berättelser som troligen kommer att vävas samman till en. Hur många delar av Horizon-serien som kommer är ännu oklart, chapter 2 har premiär i augusti. Som helhet tillför filmen ingenting nytt till västerngenren. Det är vackert foto och passande musik. Troligen är detta Kevin Costners magnum opus, han vill berätta om det storslagna äventyret och hindren mot målet, som så många innan honom. Men perspektiven blir mer visuellt vackra än själva berättelsen som är en testosteronstinn, skäggig historia. Ja män byggde landet, sköt snabbare än sin egen skugga och lagslöhet rådde. Jaha okej, men man får väl se vad det blir av helheten innan man vet om det bara blir en trött historielektion där alla får leka cowbojsare.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner